Handige tips om je mentale gezondheid te onderhouden

Als we het hebben over je gezond voelen, denken veel mensen al snel aan hun lichamelijke gezondheid. Vreemd eigenlijk, want het is misschien wel je mentale gezondheid die de grootste invloed heeft op hoe gezond en gelukkig jij bent. Een mentaal gezond persoon voelt zich tevreden, denkt positief en kan goed omgaan met de tegenslagen van het leven. Je bent in staat om goed te functioneren en sociale relaties te onderhouden. Een slechte mentale gezondheid heeft niet alleen invloed op je humeur en gedachtes, maar kan ook diverse lichamelijke klachten veroorzaken. Denk hierbij aan hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid.

Je mentale gezondheid is afhankelijk van diverse factoren. Zo kan je van nature negatieve gedachtes hebben of vastzitten in een patroon. Ook externe factoren hebben invloed op je mentale gezondheid. Een goed voorbeeld hiervan is de recente pandemie. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen stress, depressieve gevoelens en slaapproblemen ondervonden door de onzekere tijden en het gebrek aan perspectief. Hoewel de meeste interne en externe factoren niet zomaar op te lossen zijn, zijn er een aantal dingen waarmee jij je gemoedstoestand kunt verbeteren. In dit artikel vind je daarom meerdere praktische tips waarmee je je mentale gezondheid kunt onderhouden.

Wat is mentale gezondheid

Je mentale gezondheid verwijst naar je manier van denken (positief of negatief), hoe je je voelt (tevreden of ontevreden) en je sociale welzijn (wel of niet goed opgenomen in de maatschappij). Je mentale gezondheid is afhankelijk van diverse interne en externe factoren. En hoewel het volkomen normaal is om niet altijd even happy te zijn, is het wel belangrijk dat je je over het algemeen gelukkig voelt. Mensen met een goede mentale gezondheid zijn mentaal weerbaar en in staat om verleidingen te weerstaan, zich staand te houden in de maatschappij en om te gaan met tegenslagen.

Je mentale gezondheid heeft een grote invloed op je leven. Zo kun je door mentale problemen diverse (lichamelijke) klachten ontwikkelen. Kinderen met een slechte mentale gezondheid kunnen worden gepest of zelf pesten. Ook zijn deze kinderen gevoeliger voor groepsdruk en kunnen ze moeite hebben met het aangeven van hun grenzen. Ouderen met een slechte mentale gezondheid zijn vaak eenzaam en/of depressief. Een slechte mentale gezondheid kan een gevolg zijn van een psychische aandoening of stoornis.

Hoe herken ik een slechte mentale gezondheid

Er zijn meerdere signalen (bij jezelf of bij iemand uit je omgeving) die kunnen wijzen op een slechte mentale gezondheid. Hieronder vind je een overzicht van aandachtspunten.

  • Depressieve gevoelens
  • Het ervaren van stress en/of angst
  • Wisselende stemmingen
  • Slaapproblemen
  • Fysieke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en rugpijn
  • Niet goed om kunnen gaan met tegenslagen
  • Moeite hebben met het aangeven van grenzen
  • Moeite hebben om verleidingen (zoals tabak, drugs of alcohol) te weerstaan
  • Stil en/of behoefte om je terug te trekken
  • Weinig eetlust of eetbuien

Aangezien de gevolgen van een slechte mentale gezondheid groot zijn, is het belangrijk om dit probleem op tijd te herkennen. Zowel bij jezelf als bij iemand uit je omgeving is het verstandig om op tijd aan de bel te herkennen als je één of meerdere punten die hierboven genoemd zijn herkent. Door op tijd aan de slag te gaan met je mentale gezondheid, voorkom je dat je dieper in de put terecht komt. Daarnaast voorkom je dat je mentale problemen ook invloed zullen krijgen op je fysieke gezondheid, privé leven of zakelijk gebied. Houd er rekening mee dat mentale problemen bij jong én oud voor kunnen komen.

Handige tips voor een betere mentale gezondheid

Met behulp van deze vier handige tips kun je zelf je mentale gezondheid onderhouden en verbeteren.

Ontspanning

Ontspannen doet iedereen op zijn eigen manier. Zoek voor jezelf een activiteit waar je blij van wordt en waarbij je je hoofd helemaal leeg kunt maken. Dit kan een wandeling door het bos zijn maar ook een creatieve activiteit zoals tekenen en schilderen. Plan elke dag voldoende tijd voor ontspanning in. Probeer de ochtend bijvoorbeeld rustig te beginnen met een kop thee en wat ademhalingsoefeningen. De dag sluit je af met het lezen van een goed boek.

Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is goed voor je mentale én lichamelijke gezondheid. Probeer voldoende te slapen, genoeg te bewegen en gezond te eten. Een gezond eetpatroon heeft meer invloed op je gemoedstoestand dan je wellicht zou denken. Goed voor jezelf zorgen betekend ook dat je op tijd je grenzen aangeeft, activiteiten onderneemt waar jij energie uithaalt en je jezelf je rust gunt. Niet alles hoeft perfect en niet alles hoeft vandaag af.

Dagboek

Een dagboek bijhouden kan zeer verhelderend werken. Schrijf elke dag je gedachten van je af of noteer elke dag waar je dankbaar voor bent. Als je een piekeraar bent of vaak het gevoel hebt dingen te vergeten, kun je bovendien een planning bijhouden. Door je maaltijden van te voren te plannen of door alle belangrijke afspraken direct te noteren voorkom je stress. Het is voor veel mensen fijn om te weten waar ze aan toe zijn.

Mentale coach

Een sessie met een mentale coach kan jou helpen om negatieve gedachtes en patronen te doorbreken. Een mentale coach kijkt kritisch met je mee en geeft je handvaten voor een gelukkiger leven. Het inschakelen van een mentale coach lijkt misschien een grote stap, maar is juist een zeer laagdrempelige en fijne manier om out of the box te leren denken. Heeft iemand in jouw omgeving mentale problemen? Dan kun je deze persoon helpen door hem door te verwijzen naar een mentale coach.

Hoe kan YOUMII jou helpen om met je mentale gezondheid te verbeteren

Bij YOUMII helpen we jou om je mentale gezondheid te verbeteren met behulp van cognitieve gedragstherapie. Dit houdt, kort samengevat, in dat we jouw manier van denken aanpakken. Negatieve gedachtes en patronen die invloed hebben op jouw mentale gezondheid kunnen doorbroken worden met behulp van de oefeningen en therapieën van onze mentale coach. Het doel is om mentale barrières die jou in de weg staan te doorbreken. Het beïnvloeden van jouw gedachtes heeft niet alleen invloed op jouw mentale gezondheid, maar ook op de rest van je leven. Jij leert namelijk om mentaal weerbaar te zijn, gelukkiger in het leven te staan en uitdagingen aan te gaan!

Wil jij je negatieve gedragspatronen leren benoemen, confronteren en overwinnen? Of wil jij je mentale gezondheid een boost geven? Neem dan contact op met YOUMII. Onze mentale coach vertelt je graag wat wij voor je kunnen betekenen. Je bereikt YOUMII via de telefoon, e-mail of social media. Ook kun je via de website direct een afspraak maken als jij zo snel mogelijk aan de slag wilt met je mentale gezondheid.