Hoewel een depressie veel voorkomt, ervaren veel mensen depressie symptomen als een taboe. Iedereen is toch namelijk wel eens somber en neerslachtig? En is het niet gewoon een kwestie van de schouders eronder zetten en doorgaan? Doordat de klachten niet altijd serieus genomen worden, stellen veel mensen het vragen van hulp uit. Dit is zorgwekkend. Een depressie behandelen kan namelijk op verschillende manieren. Over het algemeen geldt bovendien dat hoe eerder een behandeling gestart wordt, hoe eerder je weer goed in je vel komt te zitten. In dit artikel lees je wat de depressie symptomen kunnen zijn, hoe je depressie symptomen herkent en op welke manier je een depressie behandelen kunt.
Wat is depressie?
Een depressie wordt ook wel omschreven als een sombere stemming die meer dan twee weken aanhoudt. Hoewel iedereen wel eens neerslachtig is, heb je tijdens een depressie gedurende lange periode geen zin om dingen te ondernemen. Niks of niemand kan je bovendien opvrolijken. In principe kan iedereen (man en vrouw, jong én oud) een depressie krijgen. Wel zijn sommige personen vatbaarder voor depressies dan anderen. Er zijn bovendien verschillende soorten depressies, zoals de winterdepressie (als de dagen korter en donkerder worden) of een depressie tijdens of vlak na de zwangerschap.
In sommige gevallen gaat een depressie vanzelf over. In andere gevallen niet én worden de depressie symptomen steeds ernstiger. De depressie behandelen op een juiste manier is hierbij belangrijk. Meestal geldt hoe eerder er met een behandeling gestart wordt, hoe eerder de depressie symptomen én zo ook de depressie verholpen kunnen worden. Als een depressie langer dan twee jaar aanhoudt, spreken we ook wel van een chronische depressie. Een chronische depressie is een ernstige mentale ziekte die niet alleen invloed heeft op de persoon zelf, maar ook op zijn of haar omgeving. Leven met een depressie of samenleven met een depressief persoon is namelijk niet eenvoudig.
Hoe herken ik depressie symptomen
De onderstaande symptomen kunnen wijzen op een depressie, met name als ze gedurende een aantal weken aanhouden. Als je jezelf in diverse punten herkent, is het verstandig om (professionele) hulp in te schakelen. Vermoed je dat iemand uit jouw omgeving depressief is? Bied dan een luisterend oor en laat eventueel dit artikel lezen.
- Je hebt elke dag een somber en lusteloos gevoel.
- Niks of niemand kan je opvrolijken.
- Je eetpatroon verandert (veel meer of veel minder trek dan normaal).
- Je voelt je moe en hebt weinig energie om iets te ondernemen.
- Je hebt moeite om je te concentreren.
- Je ervaart negatieve gedachtes en gevoelens.
- Je denkt aan zelfdoding en/of vindt het leven nutteloos.
Een depressie kan zich ook uiten in lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, hoofdpijn of rugpijn. Een depressie heeft bovendien een grote invloed op je leven. Zo ervaar je misschien problemen thuis, op je studie, werk of in je vriendenkring. Praat er daarom over als jij je herkent in de depressie symptomen en blijf niet langer doorlopen met dit gevoel.
Hoe kan ik depressie symptomen aanpakken
De beste manier om een depressie aan te pakken is door zelf een aantal stappen te ondernemen én professionele hulp in te schakelen. Een professional kan jou leren omgaan met je negatieve gedachtes en gevoelens. Dit zorgt er niet alleen voor dat je sneller uit je depressie komt, maar kan ook helpen om depressies in de toekomst te voorkomen. Onderstaande tips helpen je alvast een beetje in de goede richting.
- Zorg voor regelmaat. Hoe moe je ook bent of hoe slecht je ook slaapt, zorg er voor dat je op een vaste tijd naar bed gaat én opstaat.
- Zorg voor een gezond eetpatroon. Eten heeft een grote invloed op je lichaam en geest. Eet dus gezond en gevarieerd.
- Zorg voor voldoende beweging (bij voorkeur in de buitenlucht). Tijdens het sporten maak je een gelukshormoon aan. Deze helpt je om vrolijker en positiever in het leven te staan. Fietsen of een lange wandeling door de natuur maken zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.
- Zorg voor ontspanning. Wees niet te streng voor jezelf en plan elke dag wat me-time in om bijvoorbeeld een boek te lezen, te tekenen of een spelletje te spelen.
- Onderhoud sociale contacten. Hoe lastig dit ook kan zijn, zorg er voor dat je regelmatig iets afspreekt of een praatje maakt met iemand.
- Schrijven. Schrijven werkt zeer therapeutisch. Houd een dagboek bij, schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent of schrijf alle nare gedachtes van je af (om deze vervolgens resoluut door te scheuren!). Ook het maken van een planning of het opschrijven van zaken die je nog wilt ondernemen werkt vaak verhelderend.
Hoe kan YOUMII jou helpen om depressie symptomen te bestrijden
Het team van YOUMII bestaat uit enthousiaste en ervaren gedragstherapeuten. Door middel van cognitieve therapie leren we jou om negatieve gedachtes te confronteren en te doorbreken. De therapie is (in combinatie met oefeningen thuis) een zeer succesvolle manier om een depressie te bestrijden. Doordat je leert om je denken te beïnvloeden, voorkom je bovendien dat je later opnieuw in een depressie belandt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het team van YOUMII of direct een eerste sessie inplannen!