Cognitieve gedragstherapie: invloed uitoefenen op je gedachten

Negatieve gedragspatronen doorbreken is niet altijd eenvoudig. Vooral niet als je begrijpt hoe je denken werkt en hoe je nieuwe handelingen en vaardigheden kan aanleren. Gelukkig bestaat er CGT. Cognitieve gedragstherapie legt de nadruk op het beïnvloeden van gedachtenpatronen. Inmiddels vinden steeds meer mensen de weg naar cognitieve gedragstherapie, want het werkt. Bij YOUMII gaan we de strijd aan met negatieve gedachtenpatronen en brengen we kleur in je leven. Dit doen we door middel van cognitieve gedragstherapie. Daarom geven we je in dit artikel graag antwoord op de vragen: wat is cognitieve gedragstherapie en hoe helpt dit jou een transitie te bewerkstelligen?

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Wat is een cognitieve gedragstherapie? Een heldere vraag en die heeft natuurlijk een helder antwoord nodig. Cognitieve gedragstherapie of CGT is een behandelmethode uit de psychiatrie. Het is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Bij cognitieve therapie gaat men er vanuit dat denken invloed heeft op hoe we ons voelen. Bij gedragstherapie staat vooral het gedrag centraal, wat je denkt bepaalt in grote mate wat je doet. Combineer je die twee elementen met elkaar, dan is het uitgangspunt van cognitieve gedragstherapie dat gedachten invloed hebben op hoe je je gedraagt en hoe je je voelt. En andersom geldt dat natuurlijk ook.

Ontdek met cognitieve gedragstherapie hoe je brein werkt

Wil jij je gedrag beter beheersen? Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe je brein werkt. Dit doe je door in gesprek te gaan met een hulpverlener en door oefeningen uit te voeren. Het doel van cognitieve gedragstherapie of CGT is dat je beter leert omgaan met je gevoelens. Soms betekent dit ook dat je je verleden onder de loep neemt. Er zijn mogelijk gebeurtenissen uit het verleden die bepalen hoe het nu met je gaat. Het doel is ook dat je nieuwe gedachten en meer positief gedrag ontwikkelt. Hierdoor kom je beter in je vel te zitten en sta je sterker in je schoenen. Cognitieve gedragstherapie is dus een manier om je leven (opnieuw) kleur te geven.

CGT: krijg meer controle over je gevoelens, gedachten en gedragingen

Cognitieve gedragstherapie of CGT kan je ook zien als een manier van zelfmonitoring. Je ontwikkelt namelijk meer controle over je gevoelens, je gedachten en je gedrag. Daarom wordt cognitieve gedragstherapie vaak ingezet bij mensen die kampen met depressies, angst- en paniekstoornissen en posttraumatische stressstoornis klachten. Herken jij je daar ook in? Meld je dan aan voor cognitieve gedragstherapie of CGT bij YOUMII.

Cognitieve gedragstherapie in 3 stappen

Cognitieve gedragstherapie of CGT gaat dus vooral over gevoelens, gedachten en gedragingen. Beïnvloed je één van deze drie elementen, dan heeft dit direct invloed op de andere twee elementen. In de cognitieve gedragstherapie wordt de invloed van cognities op gedrag op verschillende manieren uitgewerkt. Er wordt onderscheid gemaakt in drie cognitieve stappen:

1. Benoemen: bewust zijn van wat er gebeurt.

2. Focus: bedenken van wat er precies gebeurt.

3. Actie: wat vind je van wat er gebeurt? 

Het is belangrijk om objectief, vanuit je ratio te kunnen waarnemen en gevolgtrekkingen te maken, want hier gaat het vaak mis. Dit komt omdat je vooral oog hebt voor negatieve prikkels door nare ervaringen, opgebouwd in je psychisch cognitief ego, uit het verleden, heden of trauma. Gebeurtenissen of gedragingen van anderen zullen daarom al snel als vijandig worden gezien. Herken je dit en wil je hier iets aan doen? Bij YOUMII helpen we je graag op weg door middel van CGT, maar eerst geven we je een cognitieve gedragstherapie oefening voor thuis.

Cognitieve gedragstherapie of CGT oefening voor thuis

Je hebt nu een duidelijk antwoord op de vraag: wat is cognitieve gedragstherapie? Daarom gaan we CGT in praktijk brengen en dit doen we door je cognitieve gedragstherapie oefening voor thuis mee te geven:Leer jezelf aan dat je gedachten niet zijn wie je werkelijk bent.Heb je negatieve gedachten of gevoelens? Vraag jezelf waarom dat is, is er misschien iets gebeurt en is wat je voelt of denkt wel realistisch?

1. Leer jezelf aan dat je gedachten niet zijn wie je werkelijk bent.

2. Heb je negatieve gedachten of gevoelens? Vraag jezelf waarom dat is, is er misschien iets gebeurt en is wat je voelt of denkt wel realistisch?

3. Onderzoek waar een negatieve gedachte vandaan komt en probeer eens een nieuw perspectief.

4. Relativeer: soms maak je in je hoofd dingen veel erger dan ze zijn.

5. Wees vriendelijk maar krachtdadig.

Hoe kan YOUMII jou helpen in het behalen van je doelen?

Bij YOUMII geloven we in ieders potentieel. Met behulp van cognitieve gedragstherapie benoemen we niet alleen negatieve gedragspatronen, maar doen we er ook alles aan om jou die te helpen overwinnen. Hoe beter je de patronen kan voorspellen, hoe gemakkelijker je ze in toekomst kan vermijden. Cognitieve gedragstherapie sessies heb je met een therapeut en daarnaast oefen je ook thuis. Op die manier boeken we al snel resultaat met cognitieve gedragstherapie! Wij hebben al veel mensen geholpen en komen ook graag met jou in contact voor een traject cognitieve gedragstherapie.

Neem contact op met YOUMII voor cognitieve gedragstherapie

Heb je antwoord gekregen op de vraag: wat is cognitieve gedragstherapie? En heb je hulp nodig om een verandering tot stand te brengen of mentale barrières te doorbreken? Aarzel niet, maar trek tijdig aan de bel bij YOUMII. Laat je bericht achter via de website, dan neemt YOUMII zo spoedig mogelijk contact met je op voor een of meerdere sessies cognitieve gedragstherapie.